Brinas Studio X Cup of Tea

Za našo novo kolekcijo trajnostnega pohištva Rosy Sky smo se povezali tudi z Brinas Studio. Rezultat sodelovanja Brinas Studio X COT je v našo trgovino pripeljalo čudovit naslonjač Rožnato nebo 001, ki smo ga oblikovali in razvili v Cup of Tea. Blago, ki smo ga uporabili je pobarvano s strani Brinas Studio in je mešanica organskega bombaža in lana, kot polnilo pa smo uporabili kombinacijo konopljinih in bombažnih vlaken. Naslonjač Rožnato nebo 001 je na voljo za nakup, dostava pa je možna kamorkoli na svetu.

Pod imenom Brinas Studio ustvarjata nerazdružljiv in ustvarjalen dvojec - Romana Brina Gobec in narava. Brinas Studio ponuja “ready made” kose oblačil, ki jih z naravnimi barvami barva Romana. Možno je naročiti tudi custom barvanje, kjer gre pogosto za tako imenovano "upcycle" barvanje, torej barvanje vintage kosov, ki rabijo osvežitev zaradi dolgotrajne uporabe. Poleg oblačil, Romana organizira tudi delavnice, ki udeležencem nudijo doživetje naravnega barvanja in prizemljene duhovnosti.

NASLONJAČ CUP OF TEA ROŽNATO NEBO ROČNO BARVANO
NASLONJAČ CUP OF TEA ROŽNATO NEBO ROČNO BARVANO

Ključna značilnost naravnih barv je, da niso derivati nafte, ne onesnažujejo okolja in ne škodijo naši koži. Poleg tega prinašajo novo dimenzijo globine in intenzitete barv, saj so pridobljene iz naravnih pigmentov in zato multipigmentirane, pri čemer je odtenek nemogoče opisati samo z eno barvo.

In kako poteka barvanje tekstila z naravnimi barvami? Za to, da so barve obstojne, je zelo pomembna izbira in priprava blaga, pri čemer se z naravnimi barvami lahko barvajo samo naravni materiali, ki se za barvanje pripravljajo z različnimi tehnikami (vsaj 8 ur in 6 korakov). Sledi priprava barvil oziroma barvnih kopeli. Barve je možno ekstrahirati iz rožic, lesa, listov, ostankov iz kuhinje ipd. Nato se prične barvanje. Romana nam zaupa: “naravno barvanje je počasen in z naravo povezan proces, pri katerem je veliko nabiranja, namakanja, ožemanja, mešanja, zvijanja, spiranja in ročnega dela nasploh”.

NASLONJAČ CUP OF TEA ROŽNATO NEBO ROČNO BARVANO
NASLONJAČ CUP OF TEA ROŽNATO NEBO ROČNO BARVANO

Romana opisuje naravno barvanje tudi kot proces učenja spuščanje nadzora, saj končnega rezultata ni možno 100% napovedati ali ponoviti. Vsak delček tekstila je popolnoma unikaten in neponovljiv. Za naslonjač Rožnato nebo 001 smo izbrali ženstvene in nežne barve – roza, rumena in svetlo rdeča. Romana je kombinirala različne tehnike barvanja, še posebej veliko je uporabljala tehniko barvanja z ledom. Uporabila je 3 različne barvne recepture v barvni paleti rumene (pridobljene iz rumenkastega katanca), koralno rdeče (iz madder korenine) in pink (iz parazitskih košenil insektov).

Da se barve čim dlje ohranijo, je poleg primerne predpriprave blaga priporočljivo, da oblačil ne puščamo na soncu, da jih peremo z nizko temperaturo in ph nevtralnim praškom. V primeru Brinas Studio X COT naslonjača Rožnato nebo 001 svetujemo, da mokro krpo napojite s ph nevtralnim praškom in tekstil po potrebi očistite z rahlimi krožnimi gibi.

Brinas_COT_3
Brinas_COT_6
Brinas_COT_1

Če se vrnemo na začetek Brinas Studia, Romana pravi: “začelo se je z instagram objavo o barvanju blaga s koščicami avokada, ki sem jo enkrat videla čisto po naključju. Od tam naprej je sledilo raziskovanje, ki mi je tako blizu in domače, da se mi včasih zdi da sem našla svoj kreativni “dom”. Šele zdaj počasi dojemam zakaj so me poklicale naravne barve – da se navajam na spuščanje kontrole (ki je pri naravnem barvanju nikoli ne moreš imeti v celoti), da me uči potrpežljivosti (ker vsak korak traja in traja) in da me bližajo k naravi in meni sami”.

Brinas Studio je ogledalo Romanine izbire dekorja, ki ga opisuje kot: “kombinacija skrbno, ročno izdelanih retro kosov iz 50, 60, 70 let prenešenih v svetel, zračen, minimalističen prostor z dodatkom ekspresivnih elementov iz narave (kamnov, vej in vsega podobnega, kar me pokliče) in veliko zelenih rastlin, ki nosijo svoje zgodbe”.

Brinas Studio nudi trajnostno in etično izbiro – lokalno, ročno, osebno obdelano blago, ki je kot oceni Romana: “ bolj ljubeča do vseh delčkov v proizvodni in potrošniški verigi”.

 

Hvala Romana!

Romana_Brinas_COT