Julija Kaja Hrovat X Cup of Tea

Julija je fotelja, ki sta bila potrebna prenove, imela že nekaj časa. Ko smo se spoznali, smo ob odlični skodelici čaja sklenili sodelovanje za prenovo njenih stolov. Mi smo poskrbeli, da sta bila fotelja ponovno uporabna, pri čemer smo pobrusili ogrodje, ju premazali z zaščitnim oljem, fotelja ponovno sestavili in zamenjali manjkajoče vzmeti. Julija je poskrbela za blazine, ki jih je odela v tekstilno preobleko - svoj značilni vzorec - in jim dodala zlate zadrge. Na koncu smo stoloma dodali še značko ljubezni - »Reloved by CUP OF TEA«.

NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT

Julija je prenovo stolov opisala kot neprecenljivo, za preobleko pa je uporabila svoj “signature” vzorec v črni barvi. Vzorec je JKH avtorski vzorec, ki je nastal ob raziskovanju slovenske kulturne dediščine in izhaja iz stare tkanine oz. prtička.

NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT
NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT

Digitalno je Julija vzorec pretvorila tako, da je uporaben za različne tekstilne tehnike in ga poimenovala po eni od zaščitenih rož – Triglavska roža, ki je tudi prepoznaven simbol linije »slovETNO«. Odločila se je za mistično črno, ki v barvni teoriji niti ni barva, predstavlja pa moč, samozavest in eleganco. Julija je uporabila vodo odbojen poliester in tehniko prešivanja.

NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT
NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT

Glede pristopov k modnemu in industrijskemu oblikovanju, pravi tako: “Mislim, da je to vse del mode, saj moda niso le oblačila, moda je način življenja posameznika – je glasba ki jo poslušamo, dišava ki jo nosimo in nenazadnje pohištvo, ki si ga izberemo za svoj dom ali delovni prostor. Sama se pri oblikovanju ne oziram preveč na trende in gradim kolekcije tako, da so trajnostne tudi iz vidika dizajna. Zdi se mi, da se tudi pri industrijskem oblikovanju večina oblikovalcev poslužuje tega pristopa – trajnostni dizajn, ki preživi modne muhe in sezone”.

Julija rada uporablja naravne in certificirane materiale, pogosto pa oblikuje tudi prav poseben poseben kos znotraj kolekcije, ki je recikliran ali upcycled (za linijo Artisanal). Njeni najljubši stil, je eklektični stil: “Mešanje različnih zgodovinskih obdobij, uporaba različnih vzorcev in barv. Sestavljanje oz. stiliranje prostora z zanimivimi in uporabnimi kosi, ki imajo za seboj zgodbe!”

Slovensko ustvarjalno sceno opisuje kot pisano in bogato s številnimi ustvarjalci, umetniki in oblikovalci. Julija optimistično zaključi: “Veseli me to, da se nas vedno več (ustvarjalcev) obrača k trajnostnemu pristopu in nazaj v kulturno dediščino ter slovensko zgodovino po inspiracijo. Vedno bolj smo tudi ponosni na svojo zgodovino in na svoje korenine.”

NASLONJAČ Z LJUBEZNIJO ČRN CUP OF TEA JULIJA KAJA HROVAT
IMG_0807