Moseanic je kompozitni material, ki združuje mineralno osnovo in naplavljene koščke morske plastike iz območja mediterana. Lučka, ena izmed članic ekipe Moseanic je idejo za ime dobila na grškem otoku Kreta, kjer je nekaj mesecev živela in delala. Ime v sebi nosi spomin na obrt izdelave mozaikov, besedo sea – morje in del besede ocean. Lučka nam zaupa: “zdelo se mi je, da se tako lepo povežeta obe ideji – uporaba barvitih malih koščkov, ki se sestavljajo v novo celoto in morje, kjer ta material nabiramo in ga tako razbremenjujemo.”

NASLONJAČ CUP OF TEA ROŽNATO NEBO ROČNO BARVANO

Ekipo Moseanic sestavljata Lučka Berlot in Ági Göb – oblikovalki, ki skrbita za razvoj in vizijo podjetja, pri čemer se Lučka bolj posveča razvoju materiala in procesov povezanih s proizvodnjo, Agi pa je zadolžena za oblikovanje izdelkov ter ostalih vizualnih gradiv. Sodelujeta s številnimi zunanjimi partnerji za proizvodnjo, dobavio in obdelavo materialov, čistilnih akcijah … S tem je povezan tudi največji izziv podjetja – dobava odpadne naplavljene plastike. Mediteranska obala je po večini zelo skalnata in na južnih ter zahodnih obalah – kjer se akumulira večina plastike – težko dostopna. Pri Moseanicu stremijo k temu, da uporabljajo mikro in makro naplavljeno plastiko, sekundarne kvalitete, ki ni več primerna za reciklažo. Kljub temu, da je zbiranje tovrstnih delcev zelo zamudno, je nujno. Lučka in Ági opisujeta: “vsak košček plastike, ki ga pustimo na obali ali v morju, se bo sčasoma razgradil v mikro in nano delce, le te pa bodo pojedle morske živali in v končni fazi tudi mi sami. Ste vedeli, da človek vsak teden poje do 5g mikroplastike (to je teža ene kreditne kartice)?”

Izdelava materiala Moseanic se začne s čistilno akcijo, kjer v sodelovanju z različnimi organizacijami ter strokovnjaki, kot je z Andreja Palatinus (Čista obala, Kemijski inštitut) zbirajo koščke sekundarne odpadne naplavljene plastike. Sledi popis, sortiranje in čiščenje. Zatem pride na vrsto odmerjanje in priprava na kompozitni del. Ko je produkcijski del zaključen, ko so izdelki suhi in impregnirani, jih razkalupijo, pregledajo in skrbno zapakirajo.

Prvi izdelek, ki je nastal v okviru Moseanic kolekcije je bila namizna luč, ki je bila sčasoma transformirana v svetilo Moseanic Tide, ki lahko služi kot ambientalno ali funkcijsko svetilo. Lučka in Ági sta v okviru projekta CZK Design Dining razvili tudi set servirnih ploščic Moseanic Dine, trenutno pa največ izdelujeta plošče različnih velikosti za arhitekturno rabo. Manjše dimenzije služijo kot okrasne ploščice ali dekor, večje pa kot klubske mizice, manjše mize. Zadnji projekt je bila izdelava servirnih krožnikov za restavracijo z Michellinovo trajnostno zvezdico (Michellin Green Star), Onyx v Budimpešti, v prihodnosti pa nameravata oblikovati in izdelati tudi stensko uro Moseanic Time.

Spodnji del Klubske mizice Rožnato nebo 003 je iz lesa, zgornja površina pa iz opisanega materiala. Mizica je visoka 42 cm. Glavna prednost in ena izmed čudovitih lastnosti materiala Moseanic je, da (mikro/makro) plastika, ki je ujeta v izdelek, ne plava več po morju in ne obremenjuje okolja. Hkrati pa imajo Moseanic izdelki posebno estetiko, so izjemno barviti, igrivi, privlačni. Material se ne žge, lahko pa se izdelki zaščitijo s posebnimi nano premazi, ki odbijajo vodo. Morebitne zlomljene ali zavržene izdelke lahko tudi zmeljejo in uporabijo za izdelavo novih izdelkov.

Moseanic ekipa svetuje: “dobro je, da na površinah ne puščamo živil z močnimi barvili – če se nam polije vino ali kaj podobnega, čimprej pobrišemo z vlažno krpo. Ob intenzivni rabi (npr. v lokalu, restavraciji), je tudi dobro, da vsaj 1x letno obnovimo zaščitni premaz.”

Lučka opisuje slovensko ustvarjalno sceno kot živahno in polno kvalitetnih izdelkov, inovacij ter sposobnih posameznikov in ekip. Kot pravi: “vesela sem priložnosti za povezovanje, sodelovanje.”

Hvala Lučka and Ági!!